CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, May 13, 2010

=*+^# KeBerSihAn dAn kEceRiaAn biLik dArjAh (^_^)

Pelaksanaan projek ini kami diteruskan lagi dengan menjawab soalan-soalan tugasan yang diberikan oleh guru..

Antara soalannya ialah:

A. Anda perlu mencari gambar-gambar berkaitan persekitaran bilik darjah yang kondusif daripada aspek kebersihan dan keceriaan bilik darjah tersebut.

Jawapan:


B. Berdasarkan gambar-gambar tersebut, anda dikehendaki untuk membuat huraian dalam bentuk perenggan mengenai gambar-gambar tersebut.

Jawapan:

Gambar-gambar tersebut merupakan gambar-gambar kelas yang kondusif. Kelas yang kondusif merupakan kelas yang selesa dari segi kebersihan dan keceriaannya.Bagi menjadikan sesebuah kelas itu kondusif, kita perlu menjaga kebersihan kelas tersebut.Kita boleh menyediakan sebuah bakul sampah di dalam kelas di samping jadual tugasan kelas supaya semua ahli kelas bersama-sama bertanggungjawab di atas kelas.Selain itu, kita juga perlu menceriakan kelas supaya kita berasa lebih selesa berada di dalam kelas. Nota-nota setiap mata pelajaran boleh ditampal di papan kenyataan mengikut kreativiti masing-masing.Kita juga boleh meletakkan sudut bacaan di belakang kelas. Sudut ini juga boleh dihias supaya tidak kelihatan membosankan.


C. Berdasarkan gambar-gambar yang disediakan, nyatakan lima peribahasa yang sesuai berkaitan dengan gambar-gambar tersebut.

Jawapan:

# Berat sama dipikul, ringan sama dijinjing.
# Bagai aur dengan tebing.
# Bukit sama didaki, lurah sama dituruni.
# Bagai isi dengan kuku.
# Membanting tulang.

0 comments: